Започна търгът на века
Започна търгът на века / снимка: БГНЕС

Определената като "търга на века" продажба на търг на изключителната колекция на Ив Сен Лоран - Пиер Берже, започна в Париж, с представянето на платна на Пикасо, Бранкузи, Матис и Мондриан и други модернисти.

 

Малко преди отварянето на търга, френското правосъдие разреши продажбата на две китайски бронзови скулптури, включени в колекцията и оценявани за по 10 млн. евро всяка. Двете фигури - глава на плъх и глава на заек, са били ограбени от Летния дворец в Пекин при нахлуването на французите и англичаните в Китай през 1860 г. Изключителната колекция, събирана в продължение на 50 години от Ив Сен Лоран и Пиер Берже, съдържа 730 произведения на изкуството - групирани по вид - модерни картини, стари майстори, декоративно изкуство и бижутерия.

 

Търгът ще продължи 3 дни. Колекцията е изложена в Гранд Пале и се оценява на около 200 - 300 млн. евро от аукционната къща "Кристи`с", която организира търга, съвместно с "Пиер Берже и сие". Вече обаче се говори за цифрата 500 млн. евро и ако тя бъде достигната, досегашният рекорд за продажба на търг на частна колекция ще бъде бит. Той принадлежи на колекцията на Виктор и Сали Ганц в Ню Йорк през 1997г. - 163 млн. евро.

 

Сред 1200-та участници в търга има известни личности от шоу бизнеса, колекционери и богати бизнесмени. Наред с бившата съпруга на Мик Джагър, Бианка Джагър, могат да се видят синът на принцеса Маргрет виконт Линли, журналистката Клер Шазал /телевизионна водеща на канал TF1, авторка на романи, последният от които е озаглавен "Защо да страдаме?"/ или бившият външен министър на Франция Ролан Дюма.

 

"Тук съм, защото това е търгът на века, всичко е хубаво, всичко ще е скъпо", каза с усмивка бизнесменът Лоран Десо. Обстановката, в която се провежда търгът е стилна и изиската - тиха класическа музика, шик и лукс. Това се случва един път на сто години. Като сън е", казва японската колекционерка Мисако Такаку, която идва от Токио с надеждата да обогати колекцията си от произведения на Мане.

 

Бизнесменът Пиер Берже, партньор на покойния Ив Сен Лоран, каза, че се разделя без съжаление и носталгия с тези произведения. Той обяви, че парите, събрани от продажбите, ще отидат във Фондация Берже-Ив Сен Лоран и за медицински изследвания в борбата със СПИН. Той дари две произведения - гоблен на Бърн-Джоунс - на музея "Осре" и платно на Гоя - на Лувъра.

 

Централни фигури сред изложените произведения са една скулптура на Бранкузи "Мадам Л. Р", оценявана на между 15 и 20 млн. евро и едно платно на Пикасо от кубистичния му период "Музикални инструменти върху кръгла масичка" /1914 г./, оценявана на около 25 - 30 млн. евро. Изложената колекция събуди огромен интерес в Париж.

 

Освен колекционери и богаташи, стекли се от цял свят за събитието, повече от 30 000 посетители не се поколебаха да чакат на опашка повече от 4 часа през уикенда, за да видят всички експонати, допълва БГНЕС.