Започна кинофестивалът във Венеция
Започна кинофестивалът във Венеция / снимка: Reuters

Кинофестивалът във Венеция беше открит снощи с филма „Черният лебед" на американския режисьор Дарън Аронофски, съобщиха световните информационни агенции. Главните роли в лентата изпълняват Натали Портман и Венсан Касел.

В конкурсната програма на 67-ия Международен кинофестивал са 24 филма. От тях шест са американски, четири италиански и три френски. С голям интерес се очакват филмите „Някъде" на София Копола, „Обещания, написани във вода" на Винсънт Гало, „Овсянки" („Безмълвни души") на Алексей Федорченко, „Ваза" на Франсоа Озон, „Три" на Том Тиквер. Азиатското кино ще бъде представено от два японски и един китайски филм.

Четири филма ще се състезават отделно в категорията за лента в триизмерен формат, която води началото си от миналата година. Общо на фестивала ще има премиери на 79 филма от 34 държави.

Наградата „Златен лъв" за цялостно творчество ще получи китайският режисьор Джон Ву.

Журито на 67-ия международен филмов фестивал във Венеция оглави американския режисьор Куентин Тарантино. Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 11 септември, уточнява БТА. Той ще бъде закрит с филма на режисьорката Джули Теймор „Бурята" по едноименното произведение на Шекспир.