Започна кинофестивалът в Карлови Вари
Започна кинофестивалът в Карлови Вари / снимкa: БГНЕС

43-ият международен кинофестивал в Карлови Вари започна с присъждането на най-голямата си награда на легендата на американското кино Робърт де Ниро, предаде Асошиейтед прес.

Де Ниро ще получи "Кристалният глобус" за изключителния си принос за световното кино. В чест на американския актьор бе решено фестивалът да бъде открит с филма на американския режисьор и продуцент Бари Левинсън "Какво стана?", в който играят Де Ниро и Брус Уилис. Творбата разказва за холивудски продуцент, който се бори да направи новия си филм.

Ще бъдат отличени и актьорите Дани Глоувър и Кристофър Ли. Те ще получат наградите на президента на фестивала за актьори, режисьори и продуценти, допринесли за развитието на киноизкуството.

В Карлови Вари ще бъде представено и българското кино - с филмите "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев и "Шивачки" на Людмил Тодоров.

За голямата награда на фестивала се борят 14 предимно европейски филма. Фестивалът ще завърши на 12 юли с прожекцията на музикалния филм "Мама миа!"с Мерил Стрийп и Пиърс Броснан - изградена върху песни на АББА, адаптация на известния мюзикъл.