Записът от кацането на човек на Луната е изгубен
Записът от кацането на човек на Луната е изгубен / netinfo

Оригиналният запис на първите стъпки на човека на Луната е изгубен в архива на НАСА, предаде Скай нюз. Запис на телевизионния репортаж, който през юли 1969 г. беше наблюдаван пряко от 600 милиона души, е запазен, но лентите, на които е записано самото предаване от Луната, са се изгубили в архива на космическата агенция.

Значението на оригиналния запис е в това, че той е източник на най-висококачествените изображения на кацането на човека на Луната, още повече, че сега тези кадри биха могли да бъдат обработени с помощта на съвременните технологии.

През 1969 г. предаването от “Аполо 11” беше нееднократно конвертирано, а цялото човечество гледаше кадрите, заснети с обикновена телевизионна камера от черно-белия монитор в щаба на лунната мисия. “Това, което видя светът, по качество изобщо не се приближава към полученото от Луната изображение”, казва Джон Саркисян, който работи в обсерваторията CSIRO Parkes в Нов Южен Уелс, Австралия – една от трите станции, където е правен запис на предаването от спътника, преди кадрите да бъдат предадени в конвертиран вид в Хюстън.

Записаните в тези станции ленти НАСА просто изпратила в архива си. Обслужващият персонал се сменял, хората се пенсионирали и били уволнявани и просто вече не се знае къде се намират лентите, съобщава “Телеграф”. В момента в архива на НАСА работи група, в чийто състав са ветерани от агенцията. Вече е установено, че първоначално лентите са били предадени в Националния архив на САЩ, след което отново били поискани от НАСА за съхранение в Центъра за космическите полети в Мериленд.

Центърът за космически полети Годард освен това е единственото място, разполагащо с оборудване, на което могат да бъдат гледани тези ленти в остарелия, 14-инчов (36 см) формат. Било е планирано през октомври това оборудване да бъде демонтирано, но с надеждата загубените ленти да бъдат открити изпълнението на това решение е отложено.