„Замръзналото кралство“ детронира Игрите на глада: Възпламеняване“
„Замръзналото кралство“ детронира Игрите на глада: Възпламеняване“ / Форум Филм България

Анимационното приключение „Замръзналото кралство“ (Frozen) детронира фаворита от последните две седмици "Игрите на глада: Възпламеняване“ ( The Hunger Games: Catching Fire) и зае първото място в северноамериканския боксофис с 31.6 млн. долара приходи от уикенда. Лентата, която за три седмици спечели 134 млн. долара, е с гласовете на Кристен Бел и Джонатан Гроф и разказва историята на кралството на безстрашната оптимистка Ана, което е сковано от вечна зима. Ана обединява сили със смелия планинец Кристоф и неговия другар - северния елен Свен, за да открие сестра си Елза, чиято снежна магия тегне над кралство Арендел.

На второ място остана епичният "Игрите на глада: Възпламеняване“ (The Hunger Games: Catching Fire), който две поредни седмици оглавяваше боксофиса в САЩ и Канада, с 27 млн. долара приходи от уикенда и общо 337 милиона за три седмици на екран. Във втората част от поредицата, която за две седмици прожекции може да се похвали с 296 млн. долара приходи, Катнис Евърдийн и Пийта Меларк се завръщат у дома след победата си в 74-те "Игри на глада". Сега те трябва да напуснат семействата и най-близките си приятели, за да поемат на "Турнето на победителя". В лентата участват носителката на Оскар Дженифър Лорънс, Лиам Хемсуърт, Джош Хъчерсън, Елизабет Банкс, Лени Кравиц и др.

На трето място с 5.3 млн. долара приходи от уикенда дебютира Out of the Furnace с Уди Харелсън, Крисчън Бейл и Зоуи Салдана. Трилърът разказва за отмъщението на току-що освободения от затвора Ръсел, чийто брат е бил убит от неизвестни извършители.

На четвърто място е екшънът „Тор: Светът на мрака“ (Thor: The Dark World) с 4.74 млн. долара приходи от уикенда и общо 194 милиона за пет седмици на екран. Лентата, която разказва историята на бога на гръмотевиците Тор, въвлечен в битка със загадъчен враг, предшестващ самата Вселена, е със звездното участие на Крис Хемсуърт, Натали Портман, Кат Денингс, Том Хидълстън, Рене Русо, Идрис Елба, Джейми Алекзандър.

Комедията „Кой е баща ни?“ (Delivery Man) с Винс Вон и Коби Смълдърс в главните роли се изкачи на пето място с 3.77 млн. долара приходи от уикенда и общо 24.8 милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада. Филмът разказва историята на Дейвид Уозниак, който преди години е изкарвал допълнителни пари като е бил донор на сперма в местна клиника. Един ден обаче той разбира няколко изненадващи неща - в ролята си на анонимен донор той е биолигичен баща на над 530 деца. И сега голям брой от тях искат да научат неговата истинска самоличност.

Шести остана екшънът „Отбранителна линия“ (Homefront), в която Джейсън Стейтъм в ролята на бившия агент от Отдела за борба с наркотиците (DEA) се сблъсква с влиятелния главатар на местна банда Гейтър (Джеймс Франко). Филмът спечели 3.38 млн. долара през дебютния си уикенд и общо 15.3 милиона за две седмици на екран.

На седмо място отново е „Крадецът на книги“ (The Book Thief) с 2.7 млн. долара приходи от уикенда и общо 12.1 милиона за пет седмици в северноамериканските киносалони.

Ваканцията на кума“ (The Best Man Holiday), който миналата седмица беше на четвърто място в северноамериканския боксофис, падна на осмо място с 2.67 млн. долара приходи от уикенда и 67.2 милиона за четири седмици на екран. Комедията разказва историята на Куентин и Харпър, които заедно с няколко други свои приятели от колежа се събират за да отпразнуват коледните празници. бившите състуденти да станат публично достояние точно в най-неподходящия момент. Звезди в комедията са Реджина Хол, Терънс Хауърд, Тай Дигс, Морис Честнът.

Девети отново е драмата „Филомена“ (Philomena) с 2.28 млн. долара приходи от уикенда. Лентата с участието на Стив Куган, Джуди Денч, Ана Максуел Мартин и др. си е заработила 8.26 милиона за три седмици на екран в САЩ и Канада.

Топ десет завършва „Клубът на купувачите от Далас“ (Dallas Buyers Club). Лентата с участието на Матю Макконъхи, Дженифър Гарнър и Джаред Лето е спечелила 1.46 млн. долара през уикенда и общо 12.4 милиона за шест седмици прожекции в Северна Америка. Драмата по истински случай разказва историята на Рон – обикновен електротехник от Далас, който през 1986 година разбира че е болен от СПИН. Докторите му дават само няколко месеца живот, но той отказва да приеме тяхната прогноза. Вместо това, Рон, с помощта на лекарката си Йив Сакс и страдащия от същата болест Рейън, създава свой нелегален канал за трафик на забранени за времето си алтернативни лекарства.