Съмнението, че съдържащите захар напитки са замесени в развитието на чернодробните заболявания, се засилва от резултатите на проведени с животни експерименти, беше съобщено на годишна среща на американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания /AASLD/ в Бостън.
Д-р Ина Бергхайм от университета в Хокенхайм в Германия и нейни сътрудници са изследвали влиянието на подсладената със захар вода върху черния дроб при мишките. Някои от животните са имали свободен достъп до захарна вода, докато другите са получавали разтвор с изкуствен посладител.
Мишките, хранени със захарни напитки поемат по-малко храна, но имат по-голямо тегло. Изследването на черните дробове на животните показва, че затлъстяването на този орган се среща обикновено при групата, хранена със захарен сироп, особено ако са поемали типа захар, наречен фруктоза.