Загубата на любимия може буквално да разбие сърцето
Загубата на любимия може буквално да разбие сърцето / ThinkStock/Getty Images

Учени от Орхуския университет в Дания откриха, че загубата на партньор увеличава риска от аритмия, която може да доведе до инфаркт, сърдечна недостатъчност и смърт, съобщи Фокс нюз.

Пет невероятни начина, по които действа любовта

Резултатите от изследването, проведено сред почти милион датчани, сочат, че рискът сърцето да бъде "разбито" в подобна ситуация, е около 41%, независимо дали партньорите са живеели заедно или разделени.

За колко време се лекува разбито сърце

Учените предупреждават, че опасността от сърдечно заболяване е най-висока в първите 8 до 14 дни след смъртта на любимия, след което бавно намалява в продължение на година.

"Връзката между стреса и сърдечната аритмия отдавна е установена. А загубата на партньора в живота е една от най-стресовите ситуации в психологически план, която човек може да изпита", твърди изследователският екип.

От разбито сърце боли като при физическа болка

Медицински досиета от периода 1995 г. до 2014 г. сочат, че 17 478 от 88 612 души, диагностицирани с предсърдна фибрилация за първи път, са изгубили партньора си в рамките на предходната година.

Как да лекуваме разбито сърце?

Учените подозират, че тези данни се дължат на хормонални смущения или психологически стрес, който рефлектира върху нервната система.

Източник: БТА