Загадъчен бухал тероризира холандски град
Загадъчен бухал тероризира холандски град / снимка: Guliver/Getty Images

След поредица нападения на загадъчен бухал, властите в град Пюрмеренд в северната част на Холандия посъветвали жителите му да излизат нощем само ако са „въоръжени” с чадъри, предаде АФП.

През последните три седмици десетина жители на града били нападнати от бухала. Някои от тях трябвало да посетят болница. Двама членове на местен клуб по лека атлетика били нападнати, докато бягали на пистата. На единия от бегачите трябвало да бъдат направени шевове по главата му заради шестте рани, причинени от ноктите на птицата. Клубът е отменил всички тренировки до второ нареждане.

Служители от местен център за хора с увреждания също били нападнати от бухала. „Денем няма проблеми, но нощем излизаме навън само ако сме се снабдили с чадъри, каски и шапки”, заяви говорителка на центъра. „Проблемът се състои в това, че не чуваме птицата, преди да ни нападне, а ноктите й са остри като бръснач”, допълни тя.

Местните власти увериха, че се опитват да намерят решение. Искаме да заловим бухала, защото жителите ни са застрашени, се казва в информация, качена на сайта на властите на Пюрмеренд. Те обаче припомнят, че бухалът е защитен вид и че се изисква специално разрешение за залавяне на екземпляр от вида.

Източник: БТА