Загадките около съкровището от калифорнийския двор
Загадките около съкровището от калифорнийския двор / снимка, архив: MorgueFile.com

Новината от миналата седмица, че двама съпрузи от Калифорния са открили златни монети с нумизматична стойност 10 млн. долара, заровени в задния им двор, възбуди много теории за произхода на съкровището, предаде АП.

Според една от теориите монетите са заровени от бандата на Джеси Джеймс с цел един ден да бъде финансирана втора гражданска война в САЩ.

Друга твърди, че монетите са принадлежали на едновремешния крадец Блек Барт.

Но теорията, придобила най-голяма популярност през последните дни, е, че имането представлява част от златните монети с общ номинал от 30 хиляди долара, откраднати през 1901 г. от Уолтър Димик от Федералния монетен двор в Сан Франциско. Откраднатите тогава монети не са бил открити впоследствие.

Вчера обаче говорителят на монетния двор Адам Стъмп заяви, че властите са извършили проучване на находката и са установили, че тя не е свързана с обира на Димик, информира БТА.

Дилърът на монети Дон Кагин, който представлява интересите на съпрузите, казва, че според тях преди години имотът им е бил заеман от човек от минната индустрия, който в продължение на години е закопавал пълни с монети няколко тенекиени кутии. Остава обаче загадка защо собственикът не ги е изровил, посочва АП.

Намерените монетите са с общ номинал около 28 хиляди долара.