/ iStock/Getty Images
Специалисти от американския Институт за сърцето, белите дробове и кръвта предупредиха, че гладкият, удебелен и зачервен език може да бъде симптом на опасно заболяване, четем на сайта на здравното учреждение.

Тези признаци говорят за дефицит на витамин B12, чиито недостиг повишава риска от пернициозна анемия. Както отбелязват специалистите, организмът се нуждае от витамина В12 за изработването на здрави еритроцити и за нормалната работа на нервната система.

Дефицит от този витамин може да доведе до увреждане на нервите и да причини изтръпване на ръцете и краката, мускулна слабост и загуба на рефлекси. "Можете да почувствате нестабилност, загуба на равновесие и проблеми при придвижването", предупреждават специалистите.

Силният недостиг на витамин В12 може да доведе до неврологични проблеми, като объркано съзнание, слабоумие, депресия и загуба на памет. При появата на споменатите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ.

Високо съдържание на витамин B12 има в телешкото месо, в черния дроб, в пилешкото, в рибата, в яйцата, млякото, киселото мляко и сирената.
БТА