Цвеклото е един от най-полезните зеленчуци, богат източник на фолиева киселина, което е от съществено значение за нормалния растеж на тъканите, твърдят учени.
Според специалисти цвеклото може да замести почти всички зеленчуци. То е богат източник на въглехидрати, белтъчини, съдържа високи нива на важни минерали, както и витамини - А, В6 и С. Изследванията също така показват, че фолиевата киселина предпазва от високо кръвно налягане, Алцхаймер и деменция, пише БГНЕС.
Анализаторите наблюдават бум на търсенето на цвекло във Великобритания. За последната година само британците са изяли 18,3 милиона килограма цвекло. Освен заради полезния ефект, който цвеклото има върху организма, специалистите свързват увеличението на продажбите и с по-ниската цена на зеленчука. Предишни изследвания пък показват, че червеният сок от цвекло съдържа химически нитрат, който драстично намалява кръвното налягане и риска от сърдечни проблеми.