Взривиха планински връх, за да изградят най-големия телескоп в света
Взривиха планински връх, за да изградят най-големия телескоп в света / netinfo

В чилийската пустиня Атакама е взривен планински връх, за да се подготви площадка за строителството на най-големия телескоп в света, съобщиха от Европейската южна обсерватория, която се занимава с реализацията на проекта, предадоха световните информационни агенции.

Т.нар. Европейски изключително голям телескоп /E-ELT/ със сегментно огледало с диаметър 39 метра ще позволи да се събира 15 пъти повече светлина, отколкото от който и да било от съществуващите телескопи.

Очаква се изграждането на Европейския изключително голям телескоп да бъде завършено през 2024 г. Обсерваторията ще се намира на планината Армасонес. Именно там е взривен върхът, чиято височина от 3000 метра е намалена приблизително с 30 метра.

По думите на генералния директор на Европейската южна обсерватория Тим де Зеу, "благодарение на телескопа E-ELT, безспорно, ще бъдат направени открития, които днес дори не можем да си представим". "Те ще накарат много хора по целия свят да се замислят за науката, технологиите и за нашето място във Вселената" - казва той.

Учените очаква Европейският изключително голям телескоп да им помогне да съберат повече данни за подобните на Земята скалисти планети, за системи, разположени отвъд пределите на Слънчевата. Той ще даде възможност да бъдат разкрити тайните на тъмната енергия и на свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път.

Стойността на проекта е 1,36 млрд долара. Финансирането ще се осъществи съвместно от 14 страни- участнички в начинанието.

Източник: БТА