Въвеждат тест за използване на пръчки за храна в Япония
Въвеждат тест за използване на пръчки за храна в Япония / БГНЕС

Японско училище планира да въведе сред встъпителните си изпити и такъв, който да проверява навиците за използване на пръчки за храна.

Средното училище за момичета “Хисатагакуен Сасебо”, в западна Япония, иска да въведе 10 минутен тест за използването на пръчки, с които да се пренасят кубчета от една чиния в друга. Ние сме училище, което винаги е акцентирало върху японския дух, и искаме нашите ученици да разбират това, заяви заместник-директорът на учебното заведение Кацуси Хисато.

Този подход е в унисон с лозунга на японския премиер Шиндзо Абе, който иска да създаде “прекрасна страна”, възраждайки уважението към японските традиции и култура. Но Хисато заяви, че решението съответства на традициите на училището и вниманието, което то отделя на прочутата чайна церемония и икебаната.

За да улеснят кандидатите, училищното ръководство е разрешило да се използват шестстенни пръчки, с които може по-лесно да се борави. Социологическите проучвания свидетелстват за тревогата на японците, защото все повече млади хора не могат да се хранят с тези традиционни прибори.