Въвеждането на еврото в Словения изненада приятно таксиметрови шофьори
Въвеждането на еврото в Словения изненада приятно таксиметрови шофьори / netinfo

Неочакван подарък, който после се оказа грешка, получиха в първите дни от приемането на еврото в Словения 38 шофьори, които, както и много други, използват ABC системата за плащане на пътна такта предварително. Те платили със словенската валута – толари, която в началото на годината бе заменена от общоевропейската – евро, но на картите им сумата била отбелязана в евро.

Така фирмата DARS, която управлява магистралите, претърпяла щети за 78 610 евро. В някои от посочените случаи е ставало дума за обикновена “несръчност” на служителя, а в други за умора и разконцентриране през дните, в които можеше да се плаща едновременно и в толари, и в евро. Касиерите тогава трябваше да внимават много дали при плащане да натиснат копчето за евро или за толар.

Повечето от шофьорите, получили този неочакван бонус, междувременно са се обадили и са признали, че са платили в толари. Има още 12 души, които не са забелязали грешката или по друга причина не са се обадили. В техните карти има по 54 300 евро, които трябва да бъдат върнати.

От DARS разчитат на гражданското съзнание, защото признават, че са им издали сметки в евро. /БГНЕС/