Във Вашингтон подредиха перуки на кинозвезди
Във Вашингтон подредиха перуки на кинозвезди / снимка: БГНЕС, архив

Перуката с позлатени плитки, носена от Елизабет Тейлър в „Клеопатра”, украсената с птици перука на Мария-Антоанета са част от изложбата „Перуки на кинозвезди, италианската ръка създава”. Тя се провежда в посолството на Италия във Вашингтон и има за цел да покаже италианските занаятчийски умения, приложени във филмовата индустрия.

Изложбата ще продължи до 11 май и ще покаже около 50 перуки и костюми, направени на ръка от италиански занаятчии, специализирани в областта на киното като ателиетата „Rochetti e Rochetti”, „Peruzzi”, „The One” и „Farani”. Роклята от светло розова коприна, украсена с цветни апликации и дантела, носена от актрисата Кирстен Дънст във филма на София Копола „Мария-Антоанета” (2006 г.) е изложена наред с корсета й с банели и воал.

Прочутата перука, носена от актьора Доналд Съдърланд във филма на Фелини „Казанова” (1976 г.), е показана наред с много други, носени от актриси като незабравимата Елизабет Тейлър в „Клеопатра” (1963 г.), разкрива БГНЕС.

До тях могат да се видят металните бикини на Джейн Фонда от „Барбарела” (1968 г. ) на Роже Вадим, както и перуки от „Мулен Руж”. Изложбата бе открита от посланика на Италия в САЩ Клаудио Бизониеро в рамките на Годината на италианската култура в САЩ.