Във френско село плашат шофьори-нарушители с чучело на полицай
Във френско село плашат шофьори-нарушители с чучело на полицай / netinfo

Жителите на френско село в северния департамент Орн поставиха на пътя чучело на полицай, за да накарат преминаващите шофьори да намаляват скоростта, съобщи радиостанция “Франс-Инфо”.

На главата на “манекена” е нахлупена фуражката на бившия полицай и жител на селото Морис Гийошон. Той е “оборудван” и със син работен костюм, червено-синьо сако и телескоп. “Колите преминаваха през селото с невероятна скорост. Трябваше да направим нещо”, подчерта Гийошон, чиято къща се намира на два метра от пътя. По думите на жителя на селото Жак Лефебр скоростта не трябва да надхвърля 70 километра в час, но шофьорите профучават със 100 и дори 120 километра в час. Той разказа, че купил телескоп на статив за сина си, за да наблюдава звездите, но по пътя от магазина към къщи му дошла идеята да го остави до “полицая”.

“Всички шофьори забавяха скоростта, а мнозина присветваха с фаровете на насрещното движение, за да предупредят за полицай”, каза Лефебр. Той добави, че вечерно време и при дъжд прибира телескопа. Местната полиция обаче не одобрява инициативата на жителите на селото, определяйки я като “нарушение на закона”, и ще поиска “полицаят” да бъде махнат от пътя, посочи капитан Жислен дьо Сар.