Във Франция разрешават дрямка на работното място?
Във Франция разрешават дрямка на работното място? / БГНЕС

Французите вече се радват на 35-часова работна седмица и дълги отпуски, а сега министърът на здравеопазването на страната обмисля дали трябва да се разреши на служителите да спят на работното си място, предаде Асошиейтед прес.

Франция планира да изразходи 7 милиона евро през тази година за подобряване на обществената информираност за проблемите със съня. Близо един на всеки трима французи страда от такива проблеми, а 56 процента от хората се оплакват, че лошият нощен сън се отразява на работата им.

"Защо да не се поспива на работа? Този въпрос не може да бъде табу", заяви министърът на здравеопазването Ксавие Бертран. Той поиска да бъде направено задълбочено проучване и заяви, че ще насърчи поспиването на работното място, ако се потвърди, че то е от полза.

На страницата си в интернет министерството предлага съвети за по-добър нощен сън, както и въпросник, който помага на хората да направят оценка за качеството на своя сън.

Сайтът препоръчва да се намали консумацията на кафе, чай, кола и енергийни напитки след 20 часа и да се избягва гледането на телевизия или работата късно вечер. Съветите включват и вслушване в сигналите на тялото за сън, като прозявката и затварянето на клепачите.