Вълшебен кораб ще плува по софийските улици
Вълшебен кораб ще плува по софийските улици / netinfo

 
Вълшебен кораб, управляван от международната трупа за градски театър "Малабар", ще "плува" по софийските улици, за да пожелае на страната ни успех по пътя й в Европейския съюз.
   
Маршрутът преминава през площад "Народно събрание", булевард
 "Цар Освободител", "Ларгото", площад "Света Неделя", булевард
"Витоша", булевард "Патриарх Евтимий", булевард "Фритьоф  Нансен", НДК.
  
Спектакълът се организира от Държавния културен институт към  Министерство на външните работи и Френския институт в София  като част от програмата за отбелязване на приемането на България  в ЕС.
   
"Малабар" е уникална театрална трупа със световна слава, в  която участват талантливи артисти от цяла Европа. Сред тях има  представители на почти всички видове изкуства - актьори,  пърформъри, танцьори, музиканти, художници. Основател и директор  на трупата е Силвестър Жаме. Той я създава през 1981 г. в  Средиземноморската част на Франция, в която се усеща културното  влияние на Каталуния и празничната култура на областта Лангедок.
    
През следващите няколко години трупата се мести в различни  селища, докато през 2001 г. окончателно се установява във  френския град Сомиер. Там тя заема сградата на старата сточна  гара, наречена "Кеят на изкуствата".
   
През 25-те години на съществуването си "Малабар" е създала  десетки спектакли. Сред най-значимите събития, в които трупата е  участвала, са откриването на театралния сезон в Испания през  2004 г., на най-големия мост в Полша през 2002 г., Олимпиадата  на Световния театър в Москва през 2001 г.
   
Преди няколко години една  част от трупата е била в България  на фестивала "Аполония" в Созопол и в столицата, но сега за  пръв път ще преведе фантастичния си кораб през зимните софийски  улици.
   
През тази година "Малабар" има 81 представления на пет  различни спектакъла в 57 града от 16 страни. Всяко едно от тях е  уникално.