/ iStock/Getty Images
Администрацията на Доналд Тръмп потвърди, че вълците вече няма да бъдат защитен вид в САЩ, отменяйки класификацията им като такъв от 1978 г., когато животните са почти на изчезване, и проправяйки път за по-нататъшния им лов, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Съобщението идва броени дни преди президентските избори на 3 ноември, след като много републикански избраници в Средния Запад - ключова избирателна територия, поискаха изваждането на вълка от защитения списък.

"След повече от 45 години под статут на защитен вид, сивият вълк е надхвърлил всички целеви показатели за възстановяване", заяви министърът на вътрешните работи Дейвид Бърнхарт.

Популацията на вълците (Canis lupus) в САЩ (с изключение на Аляска и Хавай) се е увеличила до 6000, според министерството на вътрешните работи, от по-малко от 1000 през 1967 г.

Вълкът се е появил отново в района на Скалистите планини и е започнал да се завръща на запад. При Барак Обама видът вече беше загубил статута си на защитен в Айдахо и Монтана.

Предстои да бъде взето решение как да се управляват популациите на вълци и дали да бъде разрешен ловът им, или не. Мярката е поискана от животновъдите.

Само мексиканският вълк (подвид сив вълк), обитаващ Югозапада, ще остане защитен на федерално ниво.

Научната общност и голям брой длъжностни лица, граждани и активисти се противопоставят на отмяната на защитения статут, тъй като вълкът все още не е възвърнал всичките си исторически местообитания.

От организацията Ъртджъстис обещават да оспорят решението в съда, обвинявайки федералната агенция, натоварена със защитата на животните, че не е спазила стандартните научни процедури.

Видната природозащитничка и приматоложка Джейн Гудол заяви, че е "шокирана и натъжена" от решението, обяснявайки, че вълците вече не могат да разширяват териториите си заради лова и поставяните капани.

"Вълците имат същите съзнание, емоции и интелект като кучетата, ако не и по-големи. Как бихте реагирали, ако вашето куче бъде застреляно, за да може някой да окачи главата му на стена?", каза Джейн Гудол във видео.

Тринадесет вида са загубили статута си на защитен вид от 2017 г. при управлението на Тръмп. Списъкът включва прилеп, гекон и полевка.

Символът на САЩ - прочутият белоглав орел, беше изваден от защитения списък през 2007 г. 
БТА