Все повече домашни любимци - на антидепресанти
Все повече домашни любимци - на антидепресанти / снимка: Guliver/Getty Images

Във Великобритания расте броят на домашни любимци, които приемат антидепресанти, тъй като стопаните им отсъстват цял ден от дома, пише в. "Дейли телеграф".

Последни проучвания установили, че 80 процента от домашните кучета страдат от поведенчески смущения. Дългите раздели с господарите им причиняват свръхактивност. Самотните и заключени вкъщи домашни любимци страдат от чувство за тревожност и от обсесивно-компулсивно разстройство.

Британските ветеринари са разтревожени от факта, че стопаните на домашните животни им дават от своите антидепресанти, които не са предназначени за животни.

Професор Андрю Найт от университета в Уинчестър бие тревога, че броят на кучетата, котките и други домашни любимци с поведенчески проблеми, непрекъснато расте. Те рано или късно пристигат на преглед при ветеринарите. Специалистите се сблъскват с неоправдано агресивни или прекалено плашливи животни.

Проф. Найт съветва вместо да тровим отглежданите от нас животни с медикаменти, да се опитаме да им отделяме повече внимание - това е най-добрият лек за тях.

Последните проучвания констатираха , че една четвърт от собствениците на кучета ги оставят сами в къщи пет и повече часа. 250 000 британски кучета никога не биват извеждани на разходка, което разстройва психиката им. Много от депресираните животни протестно лаят и рушат мебелировката вкъщи, защото искат да бъдат забелязани и да им се обръща повече внимание.

Източник: БТА