Все още търсят праха за студено изпиране на мръсни чорапи
Все още търсят праха за студено изпиране на мръсни чорапи / ThinkStock/Getty Images

Мръсната тайна на миризмата на непрани чорапи и дрехи бе разкрита от британски учени. Основния компонент на този „аромат“ са шест относително прости органични молекули от бактериален произход. Те могат да бъдат разрушени само при пране с гореща вода. Това се казва в статия, публикувана в списание Journal of Chromatography A.

Въпреки общоприетата „цивилизационна“ представа човешката пот няма собствена миризма. Неповторимото „ухание“ на носени чорапи и дрехи е продукт от жизнената дейност на микробите, които живеят върху нашата кожа. Те „изяждат“ материята с органичен произход, съдържаща се в потта и отделят различни летливи съединения.

Джон Дийн от университета „Нортумбрия“ в Нюкасъл (Великобритания) и неговите колеги решили да изяснят точния състав на веществата, създаващи необходимостта от постоянно изпиране за дрехите, тялото от измиване и вещества, намаляващи потенето и (или) отделящи приятни аромати.

Осем доброволци се съгласили да носят чорапи и фланелки при зададени различни условия в продължение на 10 часа, включително при занимания със спорт, след това да ги замразяват и да ги предадат за изследване и „пране“ от учените.

След оценка на миризмата на всеки чорап и тениска по скала от 10 точки, Дийн и колегите му изрязвали малки парченца тъкан, измивали ги с разтворители и изследвали химическия състав на "потния екстракт" със специален газов хроматограф.

След като разгадали химическите съединения, химиците анализирали тяхната структура и аромат, като съпоставили с рейтинга на чорапите и тениските, и идентифицирали компонентите на потта, които са отговорни за неприятната миризма.

Общо тези вещества са шест: маслена киселина, диметанов дисулфид, диметанов трисулфид, 2-хептанон, 2-нонанон и 2-октанон. Според учените маслената киселина притежава неприятна горчиво-мазна миризма, серните съединения и метанът носят миризма на лук, трите кетона напомнят по миризма трева, обелка от банан и ябълка.

Интересното е, че всички тези вещества са достатъчно стабилни от химична гледна точка - прането на дрехи на щадяща екопрограма, в която температурата на водата не надвишава 20 градуса по Целзий, се унищожават едва 60-70% от молекулите на замърсителите. Прането на „неекологичните“ 60 градуса напълно изчиства дрехите от компонентите на миризмата на пот.

Учените се надяват по-нататъшното изучаване на тези вещества да допринесе за разбирането как да се постигне справяне с проблема при пране с ниска температура, както и да се създаде прах за пране, който би отстранявал миризмата на пот при пране и в хладка вода.

Източник: БГНЕС