Врабчетата напускат Париж
Врабчетата напускат Париж / netinfo

Дългият списък от птици, чиято популация катастрофално намалява в Париж, се попълни и с врабците. Учените, които изучават фауната във френската столица, алармират, че врабчетата, които в миналото се приемаха едва ли не като емблема на града, особено на крайните му квартали, сега напускат Париж.

Орнитолозите не са единодушни коя е главната причина passer domesticus, както е латинското название на дребничките сиви пернати, да отлети. Дали не е замърсяването на градския въздух от изгорелите газове, изхвърляни от автомобилите, радиационния фон и високочестотните излъчвания или градската архитектура.

Според специалистите новите сгради, а също основно ремонтираните стари здания предлагат все по-малко удобства за врабците: изчезват маса удобни пролуки под покривите, където те биха могли да свият гнезденце. Учените уточняват, че врабците напускат не само Париж, отбелязва ИТАР-ТАСС. Явлението се наблюдава в почти всички големи градове на Европа. В Лондон, например, популацията им за 15 г. е намаляла с 95%./БГНЕС/