Водородни коли пресякоха САЩ
Водородни коли пресякоха САЩ / снимкa: БГНЕС
Първото в историята 13-дневно пътуване през САЩ осъществиха коли с водородно гориво от девет различни марки, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Колите, за които се предполага, че не изхвърлят вредни емисии в атмосферата, преминаха от Портланд до Лос Анджелис Колизеум. В някои отсечки липсата на „водородостанции“, където машините да могат да заредят, наложи пренасянето им с камиони, като най-дългата такава отсечка е от град Рола, щата Мисури, до Албукерке, Ню Мексико.

Според Пол Брубейкър от отдела за изследвания и иновации на американското Министерство на транспорта, целта на пътуването е да се покаже на обществеността, че няма достатъчно „водородостанции“. В щатите действат 60 „водородостанции“, на които собствениците на водородни автомобили могат да презареждат, и само две от тях са достъпни без предварително уговорен час.

Катрин Дънууди от California Fuel Cell Partnership, една от фирмите, спонсориращата проявата заяви, че „водородостанции“ ще се появят масово първо в големите градове като Лос Анджелис, Сан Франциско, Ню Йорк и Вашингтон, но хората проявяват любопитство към закупуването на новия вид автомобили. САЩ употребяват около 25% от световния петрол, като 70% от това количество се внася отвън. 44 % от петрола се използва за движение на транспортните средства.