Внук на Мусолини поиска неговата ексхумация
Внук на Мусолини поиска неговата ексхумация / netinfo

Един от внуците на Бенито Мусолини поиска тленните останки на дядо му да бъдат ексхумирани, за да може да се установят по съдебен път причините за смъртта му. 69-годишният Гуидо Мусолини, внесе официално искането за ексхумация в прокуратурата в град Комо, Северна Италия.

Искането за ексхумация на тленните останки на Бенито Мусолини предизвика недоволството на друга негова внучка - Алесандра Мусолини, една от лидерките на италианската крайна десница. Тя подчерта, че такова решение би трябвало да се вземе от цялата фамилия Мусолини.

"Дядо ми е мъртъв и приживе страда доста. Нека сега почива в мир", каза Алесандра Мусолини.

Досега по съдебен път не са установени причините за смъртта на Мусолини. Съществуват 19 версии за кончината на Дучето. Италианският фашистки лидер е погребан в семейната гробница в Предапио, близо до град Римини.

Дучето и любовница му Клара Петачи са заловени на 26 април 1945 г. от партизани от 52-а бригада "Гарибалди" в Донго, на езерото Комо. При залавянето му диктаторът бил облечен в германска униформа. Двамата са разстреляни два дни по-късно.

Телата им, както и труповете на петима фашистки генерали, са обесени с главата надолу на площад в Милано.

Според партизани, станали свидетели на разстрела, Мусолини и Петачи са били застреляни от охраната, съпровождаща ги до Милано, където е трябвало да бъдат публично екзекутирани.

Петачи се опитала да отнеме оръжието от един от охранителите. Последвала схватка между нея и охранителя и били произведени изстрели, които засегнали Мусолини. След това охранителите го доубили и застреляли Петачи.