Внимателно със солариумите, има риск от рак на кожата
Внимателно със солариумите, има риск от рак на кожата / netinfo
Европейската комисия предупреди потребителите в Европейския съюз за рисковете от рак, които съществуват от ултравиолетовите лъчи, излъчвани от солариумите и други апарати за придобиване на тен.

"Използването на солариуми с ултравиолетови лъчи може да ви помогне да придобиете естетичен бронзов тен, но повишава риска от меланом на кожата", предупреждават изследване на Научната комисия, публикувано от ЕК. Потенциално смъртоносен, този меланом е най-опасният от всички видове рак на кожата. Ето защо Брюксел препоръчва на потребителите, които имат чувствителна кожа, бенки и други петна, както и склонност за зачервяване на кожата, да не използват подобни уреди.

Освен това Комисията се обръща към хората под 18 години, тъй като рисковете от развиване на ракови образувания са особено високи при младежите.

Същевременно европейският комисар по индустрията Гюнтер Ферхойген призова страните членки и сектора, произвеждащ солариумите, да обяснят на потребителите какви са рисковете и да го упоменат на всеки един от продуктите си. Поради факта, че солариума придобива особена популярност през 90-те години, все още не са ясни ефектите върху здравето на хората, които употребата им може да има.