Внимателно с френското вино
Внимателно с френското вино / netinfo

Една-трета от френските вина, продавани според регионалната схема за "appellation" не заслужават този етикет поради лошо качество, съобщи водеща група на потребителите във Франция.

Професионални дегустатори от групата на потребителите UFC - Que Choisir съобщиха, че контролът върху качеството на вината не е добър, което е довело до рязкото му спадане. Групата предложи да се проведе реформа на системата, която да отразява качеството на използваното грозде, съобщи БГНЕС.

Всяка трета бутилка с етикет AOC /вино с контролиран регионален произход/ е била или с лошо качество или не е имала доказана връзка с региона, от който твърди, че произхожда, се казва в проучването. Отслабеният контрол означава, че 98% от вината представени през 2004 и 99% от тези през 2005 са получили етикет AOC. За 30 години производството на AOC се е увеличила от 15 млн. хектолитра до 25 млн. хектолитра.

През 70-те години обикновените вина са били около 70% от произвежданите в страната, а специалните вина с етикет АОС са били само 22%.

Сега обикновените вина са едва една-четвърт от произвежданите, докато АОС са 44%. Проучването поставя под въпрос и безпристрастността на оценителите на вината, тъй като техните контролни групи са съставени обикновено от местни производители, които са "съдии и съдебни заседатели" на собствената си продукция. Групата на потребите UFC - Que Choisir иска създаване на национален институт, който да определя регионалния произход на виното и да му дава съответно марката АОС.