Внедрените в час Чанинг Тейтъм и Джона Хил обраха овациите в САЩ и Канада
Внедрените в час Чанинг Тейтъм и Джона Хил обраха овациите в САЩ и Канада / Guliver/Getty Images

Екшън комедията "Внедрени в час 2" (22 Jump Street) оглави северноамериканския боксофис, като в дебютния си уикенд на екран спечели 60 млн. долара.

В лентата Чанинг Тейтъм и Джона Хил отново влизат в ролята на младите полицаи Дженко и Шмид. Завършилите гимназия вече два пъти сега отиват в колеж под прикритие.

В комедията на Фил Лорд и Кристофър Милър участват и Айс Кюб, Питър Стормеър, Уайът Ръсел, Амбър Стивънс, Дейв Франко.

На второ място дебютира анимацията "Как да си дресираш дракон 2" (How to Train Your Dragon 2), която спечели 50 милиона долара от продажба на билети в киносалоните в Северна Америка. Анимационното приключение със звездните гласове на Кейт Блнашет, Джерард Бътлър, Крейг Фъргюсън, Америка Ферера, Джона Хил, Ти Джей Милър, Кристен Уиг и Кит Харингтън връща зрителите в света на Хълцук и Беззъб, пет години след като двамата успешно сприятелиха драконите и викингите на острова Бърк.

На трето място е "Господарка на злото" (Maleficent) с 19 милиона долара приходи от уикенда и 163,5 милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада. В центъра на приключенската фентъзи история е Злодеида - красива и невинна млада жена, станала жертва на безмилостно предателство, което превръща сърцето й в камък. Решена да отмъсти и да защити народа си, тя започва епична битка с краля на човеците и проклина новородената му дъщеричка Аврора. „Господарка на злото" е с участието на Анджелина Джоли, Ел Фанинг, Джуно Темпъл, Лесли Манвил, Сам Райли, Миранда Ричардсън.

Мрачната история на Злодеида в снимки

СНИМКИ: Анджелина Джоли представи "Господарка на злото" в Лондон

Научната фантастика с Том Круз "На ръба на утрешния ден" (Edge of Tomorrow) е на четвърто място с приходи от 16,2 милиона долара през изминалия уикенд и общо 56,6 милиона за две седмици на екран. Във фантастичния филм на режисьора Дъг Лаймън Том Круз се бори с извънземните в тандем с Емили Блънт и умира стотици пъти, заклещен във времето. "На ръба на утрешния ден" е създаден по мотиви от японска манга, наречена "Всичко, което трябва да правиш, е да убиваш". Във филма участват и Бил Пакстън, Брендън Глийсън, Джонас Армстронг.

Пети е водачът на боксофис класацията от миналата седмица "Вината в нашите звезди" (The Fault in Our Stars) с 15,7 млн. долара приходи от уикенда и 81,7 милиона за две седмици на екран в Северна Америка. Лентата за двамата влюбени тийнейджъри Хейзъл и Гъс по бестселъра на Джон Грийн е с участието на Шейлийн Удли и Ансел Елгорт в главните роли.

На шесто място остана „Х-мен: Дни на отминалото бъдеще" (X-Men: Days of Future Past), който реализира приходи от 9,5 млн. долара през уикенда и общо 205,9 милиона за четири седмици прожекции в САЩ и Канада. Филмът на режисьора Брайън Сингър събира обичаните герои от оригиналната трилогия с по-младите им образи от филма „Х-Мен: Първа Вълна" (X-Men: First Class) в една епична битка, която трябва да промени миналото, за да спаси бъдещето. Лентата е със звездното участие на Джеймс Макавой, Майкъл Фасбендър, Елън Пейдж, Патрик Стюарт, Джейсън Флеминг, Дженифър Лорънс, Шон Ашмор, Ана Пакуин, Иън Маккелън, Хю Джакман, Никълъс Холт, Евън Питърс, Питър Динклидж, Бубу Стюарт, Лукас Тил, Даниел Кудмор, Бингби, Лари Дей, Джош Хелман, Хали Бери.

Седми тази седмица е „Годзила" (Godzilla), който през изминалия уикенд спечели 3,2 млн. долара и общо 191,3 милиона за пет седмици на екран. 60 години след първата екранна поява на японското чудовище, резултат от радиоактивно заразяване, режисьорът Гарет Едуардс направи римейк на лентата, в който епичната битка се пренася в Сан Франциско. Международният звезден актьорски състав включва Арън Тейлър-Джонсън, номинирания за Оскар Кен Уатанабе, Елизабет Олсън, носителката на Оскар Жюлиет Бинош, номинираната за Оскар Сали Хокинс, Дейвид Стратърн и носителят на награди Еми и Златен Глобус - Брайън Кранстън.

От пето на осмо място в северноамериканския боксофис падна режисираният от Сет Макфарлън комедиен уестърн „Който оцелее ще разказва" (A Million Ways To Die In The West). Комедията спечели 3,1 млн. долара през изминалия уикенд и общо 38,9 милиона за три седмици на екран. Историята в лентата се завърта около страхливия фермер Албърт, чиято капризна приятелка го изоставя заради друг мъж, след като той отказва да се включи в дуел. В същото време в града пристига непозната красавица, която му помага да събере кураж и двамата се влюбват. Щом съпругът й, който се оказва прочут разбойник, идва, за да потърси отмъщение, фермерът трябва да подложи току-що събрания си кураж на сериозно изпитание. В комедията на Сет Макфарлън участват самият той в главната роля, Шарлийз Терон, Аманда Сайфред, Лиам Нийсън, Нийл Патрик Харис, Рекс Лин, Сара Силвърман.

На девето място намираме комедията „Да разлаем съседите" (Neighbors) с 2,5 млн. долара приходи от уикенда и 143,1 милиона за шест седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата на режисьора Никълъс Столър разказва историята на млада двойка, чиято идилична семейна приказка е разбита на парчета от новите съседи - група купонджии, въоръжени с мощни тонколони и планини от алкохол. В комедията участват Зак Ефрон, Роуз Бърн, Дейв Франко, Сет Роугън, Лиса Кудроу.

Топ десет на северноамериканския боксофис тази седмица допълва „Готвачът" (Chef), който през изминалия уикенд спечели 2,3 млн. долара и вече има 14,1 милиона долара приходи за шест седмици на екран. Комедията, в която Джон Фавро влиза в главната роля и сяда на режисьорския стол, разказва за талантливия готвач от Маями Карл Каспър, който въпреки силното си желание не успява да отвори мечтания ресторант в Лос Анджелис. След провала в Ел Ей той се завръща в Маями и започва да изкарва прехраната си с помощта на хранителен камион, който носи името El Jefe Cubanos. В лентата на Джон Фавро партнират Джон Легуизано, Боби Канавали, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман, София Вергара, Оливър Плат, Робърт Дауни-Джуниър, Глория Сандовал.

В световен мащаб първото място държи анимацията "Как да дресираш дракон 2" с 24,8 милиона долара при 6,9 милиона за "Внедрени в час 2".