Властите в Сибир потвърдиха, че Йети съществува
Властите в Сибир потвърдиха, че Йети съществува / снимка: sxc.hu

Руската област Сибир съобщи с увереност, че планините й са дом на Йети, след като при експедиция било открито "неоспоримо доказателство" за съществуването на косматите чудовища.

Местните власти в област Кемерово, южно от Сибир, съобщиха в комюнике на сайта си, че следи и вероятно косми на Йети, са били открити при експедиция в отдалечените й планини. "При експедицията до пещерата Азаская участниците откриха безспорно доказателство, че планината Шория е населявана от "Снежния човек", съобщиха властите в област Кемерово в комюнике.

Експедицията била организирана, след като губернаторът на Кемерово поканил изследователи от САЩ, Канада и други страни да споделят на специална конференция изследванията и историите си за срещи със създанието, пише БГНЕС.

"Те откриха следите му, предполагаемото му легло и много маркери, с които Йети бележи територията си", се казва в комюникето. Събраните "артефакти" ще бъдат анализирани в специална лаборатория, допълват същите източници.

Йети са космати маймуноподобни същества, които според популярния мит населяват Хималаите. Някои хора вярват, че в Русия също има Йети, които там наричат "Снежни човеци", обитаващи отдалечените области на Сибир.