Властите в Рим обявиха война на котки, обитаващи прочут археологически обект
Властите в Рим обявиха война на котки, обитаващи прочут археологически обект / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Властите в Рим обявиха война на уличните котки, обитаващи археологически обект в италианската столица, пише в. "Дейли телеграф".

Около 250 изоставени котки обикалят между мраморните колони на обекта на площад Ларго Торе Аржентина, където природозащитници се грижат от 19 години за тях и са им построили убежище. Но според властите на Рим този котешки приют е построен в нарушение на хигиенните норми и няма разрешително за строеж, а котките повреждат една от забележителностите на Рим.

Обектът е открит през 20-те години на миналия век, припомня БТА. После затъва в забвение, докато е харесан от любителите на бездомни котки. Те отричат котешкото убежище насред руините да е построено без разрешително и казват, че по този начин спасяват стотици котки от прегазване из римските улици.

Археологическият обект на Ларго Торе Аржентина включва останки от четири римски храма и от театъра на Помпей, където е бил убит Цезар. Районът привлича днес десетки хиляди туристи основно заради котките. Посетителите слизат по метални стълби до руините, за да се любуват отблизо на котките. Собствениците на приюта продават тениски с рисунки и магнити с котки. Приходите отиват за издържане на котешкото убежище.

Въпросът с котките от площад Ларго Торе Аржентина е внесен в парламента. Археолози настояват котките да бъдат преместени на друго място.