Учените отдавна приемат, че с всяко следващо поколение хората стават все по-високи, а мъжете като цяло стават все по-високи от жените. Напредъкът на медицината, по-доброто хранене и като цяло по-високите стандарти на живот са сред основните фактори за тези тенденции, както и наследените по-добри гени.

Вижте кои са най-високите хора в света

Ето къде живеят най-високите и най-ниските хора на планетата

Дон Кeлър, САЩ ръст: 249 см

Доне е с ръст 249 см Той е роден на 1 септември 1925 година в САЩ. В продължение на дълги години - от 1969 до неговата смърт през 1981 година, е считан за най-високия човек в света. Аномалиите в растежа музапочват да се проявят на 10 годишна възраст. Необузданият растеж, още в младежките години се дължи на заболяването акромегалия, което се характеризира с повишена секреция на хормона на растежа.

С колко порасна китаецът?

Бърнард Койн, САЩ

По официални данни ръстът на Бърнард е 249 сантиметра, но според непотвърдена информация, той е бил висок 253 см. Бърнард е роден през 1897 година. Заради заболяването си - инфантилен гигантизъм, продължавал да расте през целия си живот. Не е ясно колко висок би могъл да стане, ако беше доживял до преклонна възраст. Бърнард умира през 1921 година.

Викас Упал, Индия

Индиецът е с ръст: 251 см. Той е роден през 1986 г., в индийския щат Харяна. Въпреки че не е записан в книгата „Рекордите на Гинес", местните жители са убедени, че той е най-високият човек в Индия. Неговият впечатляващ ръст бил забелязан за първи път през 2006 година, когато младежът е заснет от фотограф на местен вестник. Момчето умира през 2007 г., след неуспешна операция за отстраняване на мозъчен тумор.

Ожени се най-високият човек на света

Султан Кьосен, Турция

Султан е ръст ръст: 251 см. През 2009 г. той е вписан в книгата на „Гинес", като най-високият мъж на планетата.
През 2013 година той намира любовта на живота си- по-младата с десет години, а и с цели 80 см, по-ниска от него Марве Дибо. Преди да намери Марве, Кьосен често споделя пред медиите за трудностите да намери партньор в живота. След успешно лечение на хипофизата за спиране на растежа, шансовете му за по-дълъг живот, в сравнение с другите небичайно високи хора, се увеличават многократно.

Едуард Бопре, Канада

Той е с ръст: 251 см. Роден е през 1881 година в малко канадско градче. За разлика от други хора с анормален ръст Бопре се отличава и с изключителната си физическа сила. Въпреки физическата си мощ обаче Бопре не живее дълго - умира на 23 години от туберкулоза през 1904 година.

Вижте още във видеото