Витлеемската звезда
Витлеемската звезда / iStock/Getty Images
На 21 декември Витлеемската звезда, описана в Библията, ще изгрее на небето
В Светото писание се говори за една необичайна по своята яркост звезда, озарила небето преди раждането на Христос. Това разтълкували влъхвите, зороастрийски жреци, които предприели пътешествие, ориентирайки се само по звездите, за да намерят бебето и да му поднесат своите дарове.

Така започва нова епоха – родил се е Спасителят.

Христос
iStock/Getty Images

В Евангелието от Матей се казва: „А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Къде е Юдейският цар, който се е родил? Защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним...

Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата. И като ги изпрати във Витлеем, каза им: Идете, разпитайте внимателно за детето; и като го намерите, известете ми, за да ида и аз да му се поклоня. А те, като изслушаха царя, тръгнаха си; и, ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и спря над мястото, гдето беше детето“.

влъхви
iStock/Getty Images

На 21 декември Витлеемската звезда, описана в Библията, ще изгрее на небето за първи път от 2000 години насам. Планетите Юпитер и Сатурн ще са толкова близо една до друга, че ще изглеждат като "двойна планета" - съвпад, който много от хората определиха за Витлеемската звезда.

Според някои астрономи явлението, което ще наблюдаваме на 21.12.2020 г., е същото, което са забелязали мъдреците от Изток – царският съвпад на Юпитер и Сатурн.

Ще видим ли Витлеемската звезда, посочила пътя на влъхвите към Спасителя?

Ако небето е ясно, явлението ще може да бъде наблюдавано с просто око веднага след залеза на Слънцето в посока запад – югозапад. С бинокъл и непретенциозен телескоп ще може да се види по-добре отдалечеността на планетите една от друга.

Последният път, когато са били толкова близо Юпитер и Сатурн е бил на 16 юли 1623 г., но астрономическото събитие вероятно не е било възможно да се наблюдава. Такова сливане е било забележимо с просто око на 4 март 1226 г.

Макар двата гиганта да изглеждат близо един до друг, в действителност те са на разстояние от стотици милиони мили, пишат от НАСА.
Всъщност Сатурн ще бъде два пъти по-далече от Земята, отколкото Юпитер. За невъоръжено око те ще изглеждат като една ярка звезда.

Много астролози смятат, че явлението трябва да се свърже с нещо добро, които предстои в нашия живот. Според тях при раждането на Исус е имало съвпад на Юпитер и Сатурн в съзвездието Риби. Сега той се случва във Водолей, което показва началото на новата ера, а  най-важна за тази епоха е новата духовност – алтруизъм, хуманизъм, състрадание.