/ ThinkStock/Getty Images
Приемът на витамини е опасен по време на вирусни заболявания, включително и от новия коронавирус, защото правят инфекцията по-силна, а не ускоряват възстановяването, съобщи ТАСС.

Хората със стомашно-чревни заболявания също трябва да се въздържат от прием на витамини без лекарско предписание, каза пред агенцията директорът на руския център по имунокорекция д-р Людмила Лапа.

"Вирусите обичат витамини. Ако човек се разболее, смятам, че е напълно ненужно да приема витамини, защото те поддържат болестта, вирусите само получават енергия от витамините. Това, разбира се, се отнася и за коронавируса", каза тя.

Лапа отбеляза, че приемът на витамини е важен елемент от профилактиката на заболяванията, включително и от новия коронавирус, както и важен етап от възстановяването на организма.

Но употребата на витамини веднага след оздравяване също не се препоръчва от лекарката. Тя смята, че е необходимо да мине поне една седмица.
Лапа препоръчва особено внимателни с приема на витамини да са хората със стомашно-чревни заболявания, защото в най-добрия случай витамините няма да им навредят, а в най-лошия те ще се превърнат в токсини и ще навредят на имунитета.

Специалистката предупреждава и за опасностите от хипервитаминизация. "Приемът на витамини трябва да се извършва под лекарски контрол, защото лечението от хипервитаминизация е трудно. Често се случва, ако човек се оплаква от лошо самочувствие, да се окаже, че има в организма си много витамини от група В, които не се усвояват", каза тя. 
БТА