Витамин Е е мастноразтворим витамин, който често се среща в обикновените храни и изпълнява много функции в организма. Много жени го приемат при кожни проблеми - помага при суха и сърбяща кожа. Този витамин носи много ползи и затова те го обичат толкова много.
Какви точно са ползите от редовния прием на витамин Е, разкрива китайското издание „Sohu”.

Може да забави стареенето

Причината, поради която хората наричат капсулите с витамин Е "хапчета за безсмъртие", е, че това вещество забавя до известна степен стареенето и може да помогне на жените да останат млади и красиви за по-дълго време.

Според съответни научни изследвания след 50 пъти възпроизвеждане и делене клетките в човешкото тяло умират, но ако те са наситени с витамин Е, продължителността на живота им може да се увеличи 2,4 пъти, което означава, че след това могат да се делят повече от 120 пъти. Това означава, че витамин Е има подмладяващ ефект и удължава жизнеспособността на клетките.

Подобрява женската плодовитост

Витамин Е е известен също като токоферол. Когато в организма на жената липсва, тя може да има трудности при забременяването и съществува висок риск от спонтанен аборт.

Според проучванията витамин Е може значително да подобри функцията на яйчниците и да увеличи броя на фоликулите. Опитващите се да забременеят се нуждаят от витамин Е.

Той има антиоксидантно действие.

Витамин Е има способността да помага за премахването на свободните радикали от организма. Около 95% от свободните радикали в човешкото тяло са вредни елементи. Те могат да увредят нормалните клетки в организма и да намалят жизнеността му.

Ако има твърде много свободни радикали, по лицето се появяват бръчки и старчески петна и хората остаряват по-бързо. Когато съпротивлението на организма спадне, лесно се стига до различни заболявания. Витамин Е елиминира свободните радикали, превръщайки се в естествен антиоксидант. Той може да помогне за укрепване на имунната система.

Предпазва сърдечно-съдовата система

Добавките с витамин Е се препоръчват на хора в напреднала и средна възраст, страдащи от сърдечносъдови заболявания, тъй като те ефективно предпазват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, понижават холестерола в организма и предотвратяват високото кръвно налягане.

Този витамин също така намалява нуждата от кислород в клетките, поддържа жизнеността и издръжливостта на организма, а също така е добър вазодилататор и антикоагулант.

Трябва да се отбележи, че витамин Е все още е вид допълваща терапия, така че трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да го приемате, и да внимавате да не получите хипервитаминоза от прекалено дълъг прием.

Ако приемате повече от 400 милиграма витамин Е дневно, може да се появят симптоми като главоболие, гадене, зрителни нарушения, аменорея и други нежелани реакции. Ако използвате витамин Е за подобряване на състоянието на кожата си, не го прилагайте върху увредена кожа. /БГНЕС

 
БГНЕС