Видеоигрите са много полезни за хора над 50 години
Видеоигрите са много полезни за хора над 50 години / снимка: morguefile.com

Около 100 души над 50 години, които са били наблюдавани от учените от Университета в Айова, са показали признаци на подобрение на мисловния си капацитет и забавяне с години на намаляването на паметта, свързано с възрастта. Това е последното от серия изследвания, които имат за цел да се обясни защо остарявайки се губят тези основни функции на мозъка, свързани с паметта, вниманието, разбирането и разрешаване на проблеми.

При това изследване 681 души в добро здравословно състояние са били разпределени в четири групи. Хората в едната е трябвало да решават обикновени кръстословици на компютъра, а останалите три - да играят игра, наречена „Road Tour”. Целта на играта е да се определи модела на кола, която е показана за кратко.

На всяко ниво скоростта с която се сменя картинката се увеличава, също както е увеличават и елементите за разсейване на екрана. Каквато и да е бързината отначало според преподавателя по социална хигиена в университета в Айова и основен автор на изследването Фредерик Волински, упражняването може да увеличи капацитета на играча с до 70%, пише БГНЕС.

Групите са били тествани в продължение на една година и тези, които са играели поне 10 часа са спечлили поне три години ментално здраве, твърди изследването.

Според Волински хората не само са спечелили допълнителни години с по-добър умствен капацитет, но са подобрили значително умствените си способности. Хората, участвали в експеримента, които са играли на „Road Tour” са постигнали по-добри резултати по отношение на концентрация, бързина и способност да се минава от една задача към друга, от онези, които са решавали кръстословици.