Венецуела страда от недостиг на силиконови импланти за гърди
Венецуела страда от недостиг на силиконови импланти за гърди / sxc.hu

В разтърсваната от икономическа криза Венецуела започна да се чувства недостиг от силиконови импланти от гърди, съобщава Асошиейтед прес.

Това принуждава представителките на нежния пол в тази страна, които са особено взискателни към своята външност, да търсят заместители, които са или с непригодни размери, или с по-лошо качество, китайско производство.

В миналото венецуелките можеха да ползват гръдни импланти, внос от САЩ и одобрени от американските здравни власти. Но вече тези продукти са невъзможни за намиране поради рестриктивните мерки за валутен контрол. Местният бизнес не разполага с валута, за да осигури вноса на силиконовите продукти.

Венецуела е една от страните с най-висок процент гръдни импланти в света. Само миналата година пластичните хирурзи в страната са осъществили 85 хиляди операции по уголемяване на бюста. Страната е изпреварвана само от САЩ, Бразилия, Мексико и Германия по абсолютни показатели, тъй като това са държави с много по-голямо население.

Няма официални статистики колко венецуелки са с уголемен бюст. Но е достатъчна една кратка разходка из столицата Каракас, за да се убеди човек колко популярна е тази процедура сред местните дами. Дори и манекените по витрините на магазините са с доста по-едри от обичайното гърди.

В отсъствието на американските марки, в страната се внасят китайски гръдни импланти, които са доста по-евтини. По рано един чифт струваше около 600 долара. Китайските заместители се търгуват за една трета от тази сума. Но много венецуелски лекари отказват да слагат китайски импланти, тъй като те не са преминали през клинична проверка.

Източник: БТА