Венеция проплака от щетите, причинени от гълъбите
Венеция проплака от щетите, причинени от гълъбите / netinfo

Гълъбите заплашват сериозно мраморните статуи на площад „Сан Марко“ във Венеция, нададе тревога римският всекидневник „Република“.

Гълъбите атакуват непрекъснато с човките си паметниците на изкуството, поставяйки ги на сериозен риск. В определени моменти площадът изглежда като сцена от филма „Птиците“ на Хичкок, пише вестникът. Експерти, изследващи фасадите на сградите на „Сан Марко“, са регистрирали наличието на доста значителни щети.

Най-често носовете на статуите са обекти на атаките на птиците. Вследствие на направени по-рано реставрации с гипс, по статуите се създават среди за микроорганизми и мухъл, с които гълъбите се хранят, съобщи ПронтоСофия.

Според съветничката по културните въпроси в кметството на Венеция Рената Кодело проблемът с гълъбите е особено сериозен, тъй като те много често се скриват в отвори или зад статуите и не могат да бъдат видени. Кодело разделя гълъбите, атакуващи статуите, на три категории. Първата е тази на т.нар. камикадзе, втората - на гълъбите-стрели, които долитат и светкавично бързо се скриват в някоя цепнатина, в резултат на което е невъзможно да бъдат прогонени. Третата категория пък е тази на „възрастните“ гълъби, които се настаняват трайно из статуите до смъртта си.