Великата китайска стена била дълга 21 196 км
Великата китайска стена била дълга 21 196 км / снимка: БГНЕС, архив

Великата китайска стена, за която досега се знаеше, че е дълга 8850 км, се оказва близо три пъти по-дълга - 21 196 км., съобщават местните медии, цитирани от световните агенции.

Съгласно резултати от изследване, предприето през 2007 година от Държавната агенция по културноисторическото наследство, общата дължина на това фортификационно съоръжение е почти три пъти по-голяма от известните досега данни. Сериозната разлика се получава от това, че археолозите са измервали само онези участъци от Стената, които са били построени по време на династията Мин (1368-1644 г.).

При новото мащабно изследване са включени всички участъци на Стената и крепостите, изградени в различни периоди на китайската история, посочва БГНЕС. Учените са констатирали, че на много места са се запазили само основите на съоръжението в резултат на естественото остаряване от земетресения, наводнения и бури, но и от човешки фактори като кражба на камъни и тухли и дори превръщане на някои разрушени участъци в земеделски площи.

В момента едва 8,2% от общата дължина на Великата китайска стена са запазили първоначалния си вид от времето, когато са строени при династията Мин, а 74% са със сериозни увреждания.