Ватиканът превръща коледната си елха в играчки за бедни
Ватиканът превръща коледната си елха в играчки за бедни / снимкa: БГНЕС

Коледната елха, поставена на площад „Свети Петър“ в Рим, след края на празниците ще бъде преработена на детски играчки и мебели, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Властите в града държава са взели това решение в рамките на програмата за защита на природата и опазване на околната среда. 33-метровото коледно дърво, поставено на 13 декември, е най-високото, украсявало някога площада. След края на празниците от дървесината на елхата, чиято възраст е не по-малко от 120 години, ще бъдат произведени играчки и градинска мебел. Играчките ще бъдат предадени на организации, които се грижат за приюти и за деца от бедни семейства, а мебелите ще бъдат раздадени в някои училища.

През последните няколко години Светият престол отделя голямо внимание на опазването на околната среда и на защитата на природата. Така през 2008 г. Ватиканът завърши проект за поставяне на система от слънчеви батерии върху покрива на резиденцията на папата и обяви, че възнамерява в скоро време изцяло да задоволява енергийните си нужди от възобновяеми източници, а дори и да изнася от получената от тях електроенергия.