Васко Василев ще изпълни Велико Търново с цигулки и ритми
Васко Василев ще изпълни Велико Търново с цигулки и ритми / netinfo

Велико Търново е първият град, от който започва първото национално турне на Васко Василев - FREEMIX TOUR. Виртуозният цигулар ще свири още в Благоевград (30 ноември), Пловдив (1 декември) и София (2 декември).

По време на турнето Васко Василев ще представи новия си албум, озаглавен Free. Композициите в диска са микс от български фолклор, испанско фламенко и аржентинско танго.

За създаването на уникалната комбинация от класически пиеси и уърлд музика Васко работи с едни от най-големите имена на световната музикална сцена – Майкъл Мартин (кийборд), Фъргъс Жеранд (барабани), Жилберто Перейра (бандонеон), Антон Холоденко (електрически бас) и добре познатия на българските меломани китарист на ЧАМБАО – Тони Кантеро. Пианото във FREE звучи от Памела Никълсън.

Заради натоварената програма на музикантите, голяма част от албума е записван интерактивно. Всеки един от тях е работил и записвал своите партии в различни звукозаписни студиа, след което е изпращал сесията със записа си в студиото на Васко Василев в Лондон.

За албума си Васко споделя: „Free е като синоним на “избор” – всеки се чувства свободен да избере своята музика, да намери своята мелодия в албума. Така, както аз имах свобода в подбора на репертоара и аранжиментите на парчетата”.

Албумът съдържа девет нови композиции и бонус видео – „Либертанго” – част от съвместното сътрудничество с двукратните световни шампиони Албена Денкова и Максим Стависки от преди година в Нагано, Япония.

Публиката на freemix-концертите ще чуе и Girls and Goblins, записано със специалното участие на хора на „Мистерия на българските гласове”, както и Fragile на Стинг, по аранжимент на Памела Никълсън, което до момента никога не е изпълнявано на концерт в България. На близо двучасовите концерти ще звучат и популярни мелодии от дискографията на Васко Василев.