Валентино: Младите дизайнери обличат жените в парцали
Валентино: Младите дизайнери обличат жените в парцали / снимкa: БГНЕС

Тенденциите в днешната мода категорично не се харесват на Валентино, който от 4 месеца насам не е главен дизайнер на създадената от него марка.

„Боже мой! Чувствам се не на място, няма съмнение. Това, което правят младите стилисти, съвсем не ми е по вкуса ми. Всички тези вехти и измачкани дрехи и с тези лигавници отпред... Напомнят ми на евакуираните в следвоенния период. Аз създавах мода, за да разкрасявам жените, а не за да ги карам да приличат на беднячки. Надявам се много, че за тези млади дизайнери ще се намерят многобройни 15-годишни момичета, които да купуват дрехите им, защото те не прилягат на една жена“, казва Валентино в интервю за италианския вестник „Кориере дела сера“.

74-годишният Валентино открива експозиция с облекла. Те може да бъде видяна в парижкия Musee' des Arts decoratifs от 17 юни до 21 септември. Скоро предстои да излезе и книга на италианското издателство „Рицоли“, озаглавена „Теми и вариации“, а после и филм „Валентино, последният император“.

„Аз рисувам непрекъснато, но не дрехи и вече не го правя за други. Направил съм толкова много. В момента се пречиствам от токсините и гледам отдалече на света на модата. Честно казано, не ми харесва това, което виждам, но съм в добро настроение, защото съм доволен от това, което съм направил. Стигнах до върха, а след това го оставих, защото искам да правя и други неща. Щастлив съм и наблюдавам внимателно хората, които управляват името ми“, разказва Валентино.

Той определя Алесандра Факинети, която зае мястото му на дизайнер, като „симпатична и добра госпожица“. „Оставих й страхотен архив - поне 3000 облекла и се надявам да му хвърли едно око...Ако ли не, ще стане същото, като със Saint Laurent. През първите месеци господинът, който зае мястото му, поиска да върши всичко на своя глава и не стигна особено далеч. За да убеди публиката, трябваше да хвърли един поглед на архивите“, допълва Валентино.

www.prontosofia.com