пеперуда
пеперуда / iStock/Getty Images
Застрашен вид пеперуда е заснета за първи път след 50 години на надморска височина от 3800 метра на източния връх Ари от двама експерти.

Лапландската Fritillary, или Euphydryas iduna на латински език, последно е наблюдавана на планината Ари в източна Турция на 4 август 1970 г.

В наши дни, често срещани в скандинавските страни, само високите склонове на планината Ари представляват другото естествено местообитание на пеперудата в Турция след последната ледникова епоха.

Природозащитникът и изследовател на пеперуди Сюлейман Екшиоглу и специалистът по дивата природа Емин Йогурткуолу разказаха за 3-дневното си пътуване, довело до откритието пред Анадолската агенция.
 


„В първия момент на откриването не можахме да повярваме. Тогава, разбира се, видяхме още няколко от този вид “, каза Екшиоглу.

Във Видин напръскаха срещу бяла американска пеперуда

Екшиоглу сподели: "Обикновено това не е естественото местообитание на този уникален вид, но след последния ледников период те са останали тук като реликва. Нямало е къде да отидат и този вид е „заседнал” на планината Ари."

Ученият каза, че пеперудата се е спускала към склоновете на връх Ари преди 12 000 години през късната ледникова епоха и е останала там, след като ледниците започнали да се образуват.

Подчертавайки, че лапландската Fritillary е свикнала със студен климат, той твърди, че бъдещите изследвания на вида могат да предоставят информация за въздействието от глобалното затопляне."Трябва редовно да наблюдаваме пеперудите”, допълни той.
БГНЕС