В САЩ и морските свинчета ще произвеждат енергия
В САЩ и морските свинчета ще произвеждат енергия / снимкa: www.sxc.hu

Американски учени от Университета на щата Джорджия се научиха да използват морски свинчета за производство на електрическа енергия, предаде РБК, цитирана от БГНЕС.

 

Докато въртели колело, на животните били облечени миниатюрни жилетки с датчици и проводници. Специален наногенератор превръщал изработваната биомеханична енергия в електрическа. Едно от опитните животинки успяло да постигне енергия, равна на една двадесета от батерия АА.

 

За директно използване на енергията е рано да се говори – за зареждането на мобилен телефон биха били нужни 1000 свинчета. Учените обаче се надяват, че експериментът ще помогне при разкриването на употребата на човешката енергия и енергията на едрите животни. "По наши сведения, това е първата демонстрация на енергия, получена с помощта на животни и наногенератор", заяви доктор Чжон Ли Ван, ръководещ експеримента. Според учения, до пет години ще се появи технология, с помощта, на която датчици в дрехите ще помагат за улавяне на енергията, изразходвана от хора, които извършват активни движения или просто работят на компютър.