В Япония създадоха наръчник за справяне с родители-чудовища
В Япония създадоха наръчник за справяне с родители-чудовища / www.sxc.hu

Ръководство по справяне с "чудовищни родители" издадоха властите в Токио, за да помогнат на стресираните учители, информира АФП.

Закуски за родителите, пране и рязане на ноктите на учениците в училище и дори отвеждането на децата до училище са сред изискванията, предявени от някои от "чудовищните родители", които повишават равнището на стреса в японската образователна система, която и без това не се слави със спокойния си и релаксиран подход. Като резултат над 60 000 учители ще получат копие от книгата. Проектът ще струва 110 хиляди долара, информира БГНЕС.

"Те гледат само собствените си деца и искат учителите да им отделят специално внимание", разказва възмутена учителка, пожелала анонимност. Проблемът се е зародил след въвеждането на търговските принципи в обучението, което е принудило училищата да се състезават за студентите в една от страните с най-ниска раждаемост. Проблемът е, че в японската култура купувачът има всички права, а в този случай родителите са купувачи. Правителствените данни показват, че броят на учителите, отсъстващи от училище заради стрес, се е утроил през последните десет години, като това е причината за 63% от болничните. Някои учители дори са се самоубили, неможейки да се справят със стреса.

"Съжалявам. Моля да ми простите. Не можах да запазя гордостта си през тези четири месеца", пише в 10-страничното прощално писмо на учител, станал жертва на една от тях. Наръчникът обучава учителите как да подхождат към "чудовищни родители" и да предотвратяват ескалация, като им обяснява, че те дори може да имат нужда от помощ. "Оплакванията може да са сигнал за стрес при самия родител", обяснява наръчникът.