/ iStock/Getty Images
Археолози, работещи в Оман са открили каменна настолна игра, която вероятно е била популярна преди около четири хиляди години, съобщава Daily Mail.

Разкопките са извършени в долината Кумайра на мястото на древно селище под ръководството на експерти от Варшавския университет и министерството на туризма на Оман.

Артефактът е открит в руините на постройка. На игралното поле учените разпознават тринадесет квадрата с вдлъбнатина в центъра. Според Пьотр Белински, ръководител на разкопките и археолог от Варшавския университет, подобни находки са "огромна рядкост".
 
"Най-известният пример за подобна игрална дъска е открит в древно гробище в Ур (на територията на днешен Ирак)", подчертава Белински и добавя, че подобни "настолни игри" са откривани в Индия, бивша Месопотамия и Източното Средиземноморие.

Въпреки че правилата на играта са изгубени, експертите смятат, че тя най-много прилича на съвременната табла.

Двамата играчи са хвърляли зарове, за да поставят всички свои чипове на дъската и да ги премахнат от "полето", преди това да е направил противникът им. Както и в играта на табла, те могат да "блокират" фигурите на противника.

Разкопките в долината Кумайра са в ход от 2015 г. През това време учените са открили руини и артефакти от поне пет различни археологически периода, включително от желязната епоха.