В очакване на „Хари Потър 7”
В очакване на „Хари Потър 7” / netinfo
Юли е най-вълшебният месец от тази година за феновете на Хари Потър. Тази вечер, точно в полунощ, е световната премиера на седмата, последна част от поредицата за магьосника на Джоан Роулинг. Преводът й у нас е „Хари Потър и Смъртоносните светии”. Още преди да бъде пусната на пазара тази книга се превърна в най-продаваната по света. Това e заради предварителните продажби в amazon.com, които надхвърлят милион и половина копия.

Хубавото за българските фенове на поредицата е, че и те ще могат още тази вечер да се докоснат до „Хари Потър и Смъртоносните светии”, макар и на английски език. Премиерата у нас е в 2 часа през нощта.

Най-големият проблем часове преди премиерата на седмата книга за Хари Потър е фактът, че части от нея вече се разпространяват в интернет. Въпреки невероятните мерки за сигурност, които бяха взети, за да не се появи и ред от това издание в глобалното пространство, неизвестен фен е успял да се докопа до „Хари Потър и Смъртоносните светии” и е пуснал текстове от нея в интернет.

Хакерът с псевдоним Гейбриъл е разбил системата за защита на лондонското издателство „Bloomsbury” и така е достигнал да това, за което фенове на очилатия магьосник мечтаят от месеци. От издателството не признават за случилото се, тъй като досега много хакери са пускали текстове-менте от Хари Потър. За първи път обаче един от адвокатите на Джоан Роулинг Нийл Блеър призна, че това, до което се е добрал Гейбриъл, си е оригиналът на „Хари Потър и Смъртоносните светии”.

От публикуваното става ясно кои са двамата герои, които ще умрат в последната книга от поредицата. Това са Хърмаяни, убита от Волдемор и Хагрид, който става жертва на Снейп.

И макар тази информация да се смята за вярна, букмейкърски къщи от целия свят продължават да приемат залози за това дали Хари Потър умира в „Хари Потър и Смъртоносните светии”. Предвидливи книгоразпространители са решили дори да открият специален телефон за разстроени фенове в случай, че Хари наистина загине в последната книга на Роулинг.

Освен част от седмата книга за Хари Потър в интернет вече се разпространява и международна петиция в защита на магьосника. Тя е адресирана до авторката на поредицата Джоан Роулинг. Настояването е Роулинг да не спира да пише за Хари. Междувременно в интервю за Би Би Си самата писателка призна, че възможността да има осма книга за Хари Потър е минимална.

Тази нощ премиерата на „Хари Потър и Смъртоносните светии” ще бъде най-интересна в Историческия музей в Лондон. Там ще бъде самата авторка на поредицата Джоан Роулинг. Тя ще участва в среднощен маратон по раздаване на автографи. Ще чете и части от книгата. Повече от 100 000 деца са се записали с надеждата да бъдат сред 1700-те, които ще имат възможността да получат автограф от Роулинг.

Колкото до това кога книгата ще се появи на български език – предположенията са за края на годината, някъде около Коледа. Загадка обаче остава как точно ще бъде озаглавена седмата книга у нас. „Хари Потър и Смъртоносните светии” е най-грубият превод на оригиналното заглавие. Затова и е възможно на българското издание на книгата да пише нещо съвсем друго.