В Непал изчезна Малкият Буда
В Непал изчезна Малкият Буда / netinfo

В Непал изчезна 16-годишният Рам Бахадур Банджан, когото много вярващи смятат за превъплъщение на Буда, предаде БГНЕС.

Последните месеци той медитираше в поза лотос, без да приема храна и вода, под едно дърво в джунглата в югоизточната част на страната. Според полицията през нощта на четвъртък срещу петък "Малкият Буда" се отправил в неизвестна посока. Пред хората, дошли да го видят, той казал, че смята да избере ново място за медитация. Полицията е предприела издирване в околните райони, но не е открила юношата.

Първите съобщения за Банджан се появиха през ноември 2005 г. Много поклонници са убедени, че той е превъплъщение на принца отшелник Сидхарта Гаутама, който преди 2500 г. е достигнал просветление под дървото Бодхи (или дървото Бо, "дървото на Мъдростта"), след което станал Буда т.е. "просветлен от знанието" или "намерил истинския път".

Според родителите на момчето то смята да прекара в медитация шест години, за да достигне най-висша степен на просветление подобно на основателя на будизма Гаутама. "Малкият Буда" изчезна през март 2006 г., прекарвайки десет месеца в медитация без храна и вода недалеч от дома си, но напусна мястото, тъй като станало много шумно. През декември 2006 г. той бе намерен седящ неподвижно в поза лотос да медитира в горски район недалеч от река Пилууа.