В Минесота отгледаха най-големия домат в света
В Минесота отгледаха най-големия домат в света / Thinkstock/Getty Images

Жителят на Минесота Дан Маккой е отгледал най-големия домат в света, съобщи агенция ЮПИ. Теглото му е около 3,8 килограма или 8,41 фунта. Фермерът се надява, че представителите на Книгата на рекордите на Гинес ще регистрират постижението му до 1 ноември.

Маккой е кръстил гигантския домат Големият Зак. Контролното претегляне на домата е било извършено в присъствието на представители на организацията Обществото на голямата тиква (Great Pumpkin Commonwealth), която всяка година организира състезания между фермерите по отглеждане на най-големите зеленчуци и плодове.

Дан Маккой бил принуден да върже домата с чорапогащници на жена си, за да не се счупи на парчета. Мъжът разказва, че част от семената от рекордно големия домат ще раздаде на други фермери, а останалото количество ще продаде на благотворителен търг в рамките на годишния фестивал на Обществото на голямата тиква, който ще се състои през март 2015 година.

Досегашният рекорд се държеше от домат с тегло 3,5 килограма. Той е отгледан през 1986 година от Гордън Гръм в щата Оклахома.

Източник: БТА