В миналото хората над 30 години са били по-щастливи
В миналото хората над 30 години са били по-щастливи / ThinkStock/Getty Images

Психолози установиха, че навършилите 30 години американци вече не са толкова щастливи като родителите си, съобщи Асошиейтед прес.

"Предполага се, че с годините човек се чувства по-щастлив и доволен. Шокиращо е, че това вече не е вярно", казва ръководителят на изследването проф. Джийн Туендж от университета на Сан Диего.

Туендж и колегите й са работили с данни, събирани от началото на 70-те години на миналия век. Те установиха, че преди време хората над 30 години са били по-щастливи от младите и тийнейджърите. Предимството на годините обаче намалява непрекъснато, като възрастните изразяват все по-малко задоволство от живота си, а по-младите се чувстват малко по-добре.

Коя е най-щастливата страна?

Други експерти, изучаващи щастието, казаха, че изводите съответстват на техните резултати. Те обясняват промяната с увеличаващите се финансови проблеми, с икономическата несигурност, както и с факта, че действителността е стряскаща за поколението, на което са казвали, че може да постигне всичко, а след това открива, че това не е вярно. Доброто образование също вече не е достатъчно, за да постигнат младите това, което са успели родителите им.

Въпреки това всеки трети американец все още се определя като "много щастлив" , особено в групата до 30 години. Увеличили са се и "много щастливите" тийнейджъри. При хората над 30 години обаче те са намалели с 5 процента от 38 процента в началото на 70-те години до 33 процента днес.

Какво прави хората щастливи?

В началото на седмицата беше огласено друго изследване, според което смъртните случаи сред американците на средна възраст се увеличават заради самоубийства и наркотици.

Източник: БТА