/ ThinkStock/Getty Images
Италианското село Лимоне сул Гарда е уникално по много причини, най-важната от които е, че жителите му притежават уникален за това място ген, който те наричат "еликсир" на здравия и дълъг живот.

Това е живописно рибарско селище на брега на езерото Гарда в италианския регион Ломбардия – необичайно място с около 1000 жители. Освен това е най-северната точка, където лимоните растат естествено. Има доста мек климат, като се има предвид, че се намира почти в подножието на Алпите. Може би точно тази комбинация от фактори осигурява онзи таен "еликсир" за дълъг живот.

Местните хора ядат всякаква храна, без да се притесняват от затлъстяване или сърдечни проблеми. Тези хора имат така наречения „лимонен ген“, който съдържа специален протеин, разрушаващ липидите и по този начин поддържащ здравословния кръвен поток.

В продължение на 40 години жителите на Лимоне сул Гарда са били под научно наблюдение с необичайно чести кръводарявания за тестове.

Чезаре Сиртори, професор по клинична фармакология в университета в Милано, ръководи екипа, който първи идентифицира "еликсира", професионално наречен протеин A-1 Милано. Той казва, че хората от село Лимоне имат изключително ниски нива на HDL-холестерол, което изглежда е резултат от генетична мутация в протеиновия носител. Интересно е също, че тази генетична мутация и ползите за здравето от всичко това са уникални за тези селяни – те не могат да се открият никъде в близките села, казват учените.
БГНЕС