В Мадрид пуснаха Ане Франк в мюзикъл
В Мадрид пуснаха Ане Франк в мюзикъл / снимка: БГНЕС

За първи път в Европа театрална група се осмели да инсценира като мюзикъл трагичната съдба на Ане Франк. "Дневникът на Ане Франк" - един от най-важните документи на Холокоста, е обработил испанския режисьор Рафаел Алверо. 22 песни, придружени от танцови изпълнения, разказват за трагедията в живота и смъртта на еврейското момиче от Франкфурт на Майн.

За да приготви подобен централен документ на Холокоста за музикални и танцови изпълнения на сцената, режисьорът Рафаел Алверо е избрал определен подход - без политика, без религия и без уроци по история. Вместо това дневникът на Ане Франк е представен като "Песен за живота". Главната роля играе 13-годишната Изабела Кастийо. По време на подготовката на мюзикъла тя също е била на автентичното място на събитията.

Въпреки че не е взет нито ред от текста на Ане Франк, а либретото и песните са измислени, според режисьора Алваро те са запомнящи се, популярни и винаги остават верни на фигурата на Франк. Това се постига и с елементи от еврейската клезмер музика. Създателите на мюзикъла вярват, че тази смесица ще трогне младата публика, повече от която и да е книга или изложба.

Те няма да комерсиализират проекта чрез продажбата на тениски, чаши и други сувенири, а вместо това допълнителната програма ще разяснява историческите събития.

Въпреки това единственият жив роднина на Ане Франк, 83-годишният й братовчед, отказва поканата за подобна постановка с думите, че Холокостът не е тема за мюзикъл.